Borůvkový koláč

Borůvkový koláč
(Inspirace receptem Romana Vaňka)

🫐 Suroviny na těsto:
•1/2 kostky čerstvého droždí
•100ml mléka
•40g cukru krupice
•250g celozrnné mouky hladké nebo jiné bílé mouky, pak je možno použít méně mléka
•40g oleje
•1 vejce
•1 vanilkový cukr
•špetka citronové kůry - nastrouhaná z čerstvého citronu nebo sušená
•600g čerstvých nebo mražených borůvek
•1 šlehaný žloutek na potření okrajů těsta

🫐 Drobenka:
•100-150g hrubé mouky (bílá nebo celozrnná dle preferencí)
•100-150g cukru (krupice nebo třtinový)
•100-150g másla
(všechny 3 suroviny ve stejném poměru, množství záleží na vaši preferenci)

🫐 Postup na těsto:
Nejprve připravíme kvásek - droždí, špetka cukru a přelijeme částí vlažného mléka. Přisypáváme mouku, až vznikne řidší kaše. Posypeme moukou a dáme vykynout. Cca 30 minut.

Vykynutý kvásek dáme do robotu společně se zbytkem surovin (zbytek mléka, vanilkový cukr, mouka, olej, vejce, citronová kůra). Těsto vyválíme na plech.
Okraje těsta potřeme vejcem. Posypeme borůvkami a drobenkou.
Pečeme v troubě na 175 stupňů cca 35-40 minut, dle množství borůvek a drobenky.

Suroviny najdete u nás na e-shopu. Dobrou chuť 🫐❤️