Kávový cheesecake

Recept:
 
Korpus
•300 g kakaových sušenek
•150 g rozpuštěného másla
 
Náplň
•500 g plnotučného tvarohu
•250 g čerstvého sýru Philadelphia
•500 ml smetany
•cca 5 lžic třtinového cukru
•50 ml espressa
•3 žloutky
•1 a 1/2 lžičky škrobu
•1 lžička vanilkového extraktu
 
Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Cheesecakovou formu vyložíme pečicím papírem a ze stran vymažeme trochou másla.

Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Poté je rozprostřeme do dortové formy (podle velikosti formy můžeme roztáhnout i do vyvýšených okrajů).

Sušenkový základ necháme zapéct v troubě cca 8 minut.

Mezitím začneme připravovat krém.

 

Tvaroh a čerstvý sýr smícháme v misce s cukrem.

Espresso (nebo rozpustnou kávu) necháme vychladit alespoň do pokojové teploty. Následně do ní vmícháme škrob a přidáme k tvarohu. Případně můžeme ještě přisladit.

Nakonec vmícháme žloutky a vanilkový extrakt.

Náplň pravidelně rozprostřeme na korpus a vložíme opět do trouby, teplotu snížíme na 165 °C, při nižší teplotě by náplň neměla popraskat. Necháme péct cca 55 minut, dokud není náplň propečená.

Po upečení necháme cheesecake vychladit do pokojové teploty a následně uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne.

Před podáváním můžeme ozdobit tmavým sirupem a kávovými zrny.

Podáváme samozřejmě s kávou Mezzo! 🙂