Troubu předehřejeme na 180 °C.
Cheesecakovou formu vyložíme pečicím papírem a ze stran vymažeme trochou másla.
Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Poté je rozprostřeme do dortové formy (podle velikosti formy můžeme roztáhnout i do vyvýšených okrajů).
Sušenkový základ necháme zapéct v troubě cca 8 minut.
Mezitím začneme připravovat krém.
Tvaroh a čerstvý sýr smícháme v misce s cukrem.
Espresso (nebo rozpustnou kávu) necháme vychladit alespoň do pokojové teploty. Následně do ní vmícháme škrob a přidáme k tvarohu. Případně můžeme ještě přisladit.
Nakonec vmícháme žloutky a vanilkový extrakt.
Náplň pravidelně rozprostřeme na korpus a vložíme opět do trouby, teplotu snížíme na 165 °C, při nižší teplotě by náplň neměla popraskat. Necháme péct cca 55 minut, dokud není náplň propečená.
Po upečení necháme cheesecake vychladit do pokojové teploty a následně uložíme do lednice, nejlépe do druhého dne.
Před podáváním můžeme ozdobit tmavým sirupem a kávovými zrny.
Podáváme samozřejmě s kávou Mezzo!